Uuden pelaajan ohjeet
Aloittaessasi pelin uutena pelaajana muut pelaajat ovat mahdollisesti ehtineet pelata pidemmälle ja/tai omata enemmän pelikokemusta jolloin he saattavat tuntua huomattavan voimakkailta ja menestyminen voi olla haasteellista. Tässä hieman ohjeita lyhyesti miten pelissä menestytään.
Rodun valinta Ihmisillä on helpoin pelata, heillä on kaikkea tasaisesti ja alkuun saavat useita rakennuksia joilla voi tiedettä kasvattaa ja sitä kautta saada nopeammin mm. puolustusta kuntoon. Hobiteilla taas on monia puolustusta helpottavia ominaisuuksia, mm. heti alussa kummunvartijat, joita voi rakentaa myös rauha aikana. Haltijat, jotka valitsevat valkoisen magian saavat pian puolustusenkeli-yksikön, joka on kohtuullisen hyvä puolustusyksikkö. On erittäin suositeltavaa valita ihminen uutena pelaajana!
Sijainti Valitse sijainti etäältä sotaisista mahtiheimoista. Matka-aika kaukaisiin kyliin on monesti niin suuri, että läheinen kylä heikoin puolustuksin on houkutteleva kohde. Vuorilla on hyvät puolustusbonukset, mutta niillä on niukasti ruokaa. Metsä, jossa on riistaa, lienee paras paikka - mutta jos naapurissa on vihamielinen heimo, pelto on varsin hyvä vaihtoehto. Pelissä on myös muutamia erikoismaastoja, kuten vuoria, joilla on rautaa ja kultaa. Tälläiset ovat hyviä paikkoja, mutta myös haluttuja valloituskohteita. Samanrotuisten heimojen kimppuun hyökkääminen ei ole alussa mahdollista, ja myöhemminkin vähemmän kannattavaa, joten jos vieressä on samanrotuisia heimoja on alue turvallisempi, ainakin teoriassa. Jotkin pelimaailmat laajentuvat etelään sen edetessä. Tämän takia etelässä on todennäköisesti enemmän uusia pelaajia (jotka eivät välttämättä ole niin voimakkaita), joten tarkastele sijaintia siltä suunnalta. Jokainen rotu saa myös tuotantobonuksen jos kylä on sopivalla maastolla: ihmiselle siis perus pelto on kelpo vaihtoehto.
Perusperiaatteet Pelin toiminnot perustuvat erilaisiin resursseihin joita tarvitaan rakennusten rakentamiseen, yksikköjen kouluttamiseen, taikojen loihtimiseen sekä moniin muihin toimenpiteisiin. Pelin alussa käytössäsi on vain muutamia rakennuksia ja toimintoja, mutta tieteitä opiskelemalla saat pian käyttöösi paljon lisää.
Pelin alkumetrit Ensimmäiset päivät kannattaa pelata aktiivisesti jotta pääset nopeasti riittävän vahvaksi ja saat maksimaalisen hyödyn Hyvän tahdon startti:sta. Ajankohtaista-palkkiin ilmestyvät tehtävät opastavat alkumetreillä, joten ne kannattaa yleensä suorittaa. Vaikka "oikeita" valintoja tieteiden ja rakennuksien rakentamiseen ei ole, alussa Torin ja Temppelin kasvattaminen mahdollisemman nopeasti maksimitasolleen sekä näihin kiveä tuottavan Kivenhakkaajan rakentaminen auttaa kultatilannetta, joka yleensä on pahin pullonkaula. Tiedeakatemian nostaminen maksimitasolleen on myös tärkeää jotta kehityksesi rullaa eteenpäin. Jos ruoka alkaa käymään vähiin on kasvatettava ruoantuotantoa. Pelloilla ja joilla tämä onnistuu kustannustehokkaasti Viljapeltoa laajentamalla. Muilla maastoilla tämä ei auta sillä Viljapelto kasvattaa tuotantoa prosentuaalisesti joten rakenna Metsästäjä ja Riisiviljelmä, ehkäpä myös Metsästäjien mökki jos puu käy hyvin kaupaksi. Pellollakin nämä kannattaa rakentaa jossain vaiheessa, mutta muilla maastoilla tämä on tärkeää heti alkuunsa. Varovasti kuitenkin Perunapeltojen kanssa - jossei Temppeli ole tarpeeksi korkealla kulttuurisi saattaa kääntyä negatiiviseksi ja olet todellisessa pulassa. Ihmisillä myöskin Luostari on hyvin tärkeä monessa suhteessa.
Ensimmäiset tavoitteet Ihmiset saavat alkumetreillä Luostarin ja pian Yliopiston joilla tiedepisteitä saadaan. Muilla heimoilla tulisi pyrkiä saamaan mahdollisimman pian kekseliäisyyttä nostava tiede (ja rakennus), örkeillä Kekseliäisyys, haltijoilla Suuret viisaudet, kääpiöillä Kääpiöviisaudet ja hobiteilla Hobittien innovaatiot - muutoin saattaa tuntua siltä että peli tyssähtää kuin seinään kun tiedepisteet eivät kasva. Toinen suurempi tavoite on toisen (ja kolmannen) kylän rakentaminen: uuden kylän perustamiseen tarvitaan Uudisasukkaat, ja niihin tarvitset tieteet Linnoittaminen -> Loistokkaat palatsit -> Siirtomaat.
Kätköt riittävän suuriksi: jos hyökkääjä ei saa juurikaan ryöstösaalista, ei hänellä ole juurikaan hyötyä hyökätä kylääsi (paitsi jos hän yrittää sen valloittaa).
Hengellisyyspisteitä kannattaa pitää riittävästi varastossa jotta saat maksimipuolustuksen kuntoon hyökkäyksen tulossa.
Muuri ja vartiotorni kuntoon: ilman vartiotornia olet altis yllätyshyökkäyksille ja muuri lisää puolustusbonusta sekä tekee ryöstelystä paljon vaikempaa jolloin houkuttelevuutesi ryöstökohteena vähenee.
Puolustusjoukkoja sen verran ettei kyläsi näytä aivan heittopussilta.
Kulta ja kaupankäynti, valintojen tekeminen Koska rakennuksien asukkaat maksavat veroja, kultatuotantoa saa nostettua paitsi rakentamalla niihin soveltuvia rakennuksia (tori ja pankki), myös sellaisia jotka eivät kuluta kultaa: temppeli, kauppiaden kilta, muuri, vartiotorni ja ihmisillä luostari ja kirkko. Pelin edetessä joudut tekemään monia valintoja: valitsetko puoustavan vai hyökkäävän magialajin? Mikä on kulloinkin sopiva veroaste? Näissä harvoin on oikeita ratkaisuja ja paljon riippuu pelitavastasi. Joitakin rakennuksia ei kannata rakentaa liian suuriksi: paja on melko kallis, samoin kaupungintalo sekä sotilaiden kouluttamiseen tarkoitetut rakennukset. Tarkkaile pelitapaasi kuinka suureksi näitä kannattaa rakentaa: jos kylässäsi ei ole rautaa kouluttaa yksiköitä kuin pari kerrallaan, mitoita kasarmisi sen mukaisesti. Rakennatko pellolle kaivoksen ja masuunin vai ostatko tarvittavan raudan kauppiaiden killan kautta ja samalla puuntuotanto pysyy kohtuullisena? Kuinka korkean vartiotornin oikeasti tarvitset?
Hyökkääminen ja ryöstely Melko pian aloitettuasi kannattaa alkaa kehittämään ja kokoamaan sotajoukkoja, kytkeä rauha pois päältä aktiivipelaamisen ajaksi ja ryöstellä lähiseutua, ehkä tehdä jopa valloituksia ja siten laajentaa valtakuntaasi. Varsinkin niissä pelimaailmoissa joissa on kunnia-toiminto käytössä kannattaa hyökätä passiivisten/pienten kylien kimppuun jo varhaisessa vaiheessa, sillä kun armeijasi kasvaa niin pian et voi hyökätä pienempien kylien kimppuun negatiivisen kunnian takia.
Liittoutuminen Vaikka mikään ei estä pelaamasta täysin yksin, vahvinkin johtaja tarvitsee kavereita. On erittäin suositeltavaa kuulua johonkin kiltaan. Kun häirikkönaapurisi valitsee ryöstökohdetta, joutuu hän punnitsemaan mahdollisen riskin kiltasi reaktiosta jos hän hyökkää kimppuusi: viereinen yksinäinen naapuri on helpompi valinta. Lisäksi yhteistöstä kavereiden kanssa on suurta apua, voitte vaihtaa lahjoja, tukea toisianne vaaratilanteissa, vaihtaa tai käydä kauppaa resursseilla ja yksiköillä...
Kylien erikoistuminen Kun on aika tehdä toinen kylä, rakenna se lähelle jotta kylät voivat tukea toisiaan hyökkäyksen sattuessa. Rakenna toinen kylä erilaiselle maastolle kuin ensimmäinen: vuoristoon rakennettu kylä soveltuu joukkojen kouluttamiseen raudansaannin takia, ja muissa kylissä voidaan tuottaa puuta ja ruokaa joita lähetetään toisiin kyliin. Kaikissa kylissä ei tarvitse olla kaikkia rakennuksia, joukkojen ja vakoojien kouluttamisen voi keskittää yhteen (tai myöhemmässä vaiheessa useampaan muttei kaikkiin) kylään.
Offline-aika Käytä rauha-toimintoa niin kauan ja paljon että sinulla on riittävät puolustusjoukot: rauha päälle aina kun kirjaudut ulos. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös lomataukoa, mutta tällöin resurssisi ei kasva.
Koska pelissä ei ole tietokonevastustajia, kyse on pohjimmiltaan siitä miten hoidat suhteesi muihin heimoihin. Voit myös tiedustella olisiko jokin suurimmista valtakunnista halukas nimittämään sinut johtajaksi osaa valtakunnasta. Tutustu myös foorumien keskusteluihin.
Katso myös Duck and cover - A guide to the starting human player (englanniksi). |